podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
- snd0cff
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
Jak mam obliczyc \(\displaystyle{ P(A|B)}\) znajac A i B
wiem, ze rozpisuje sie to na \(\displaystyle{ \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
chodzi mi tu o obliczenie licznika czyli czesci wspolnej A i B
zalozmy, ze \(\displaystyle{ P(A)= \frac{11}{13} , P(B)= \frac{13}{52}}\)
i czesc wspolna tych dwoch liczb dzielona przez \(\displaystyle{ \frac{13}{52}}\) da wynik
wiem, ze rozpisuje sie to na \(\displaystyle{ \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
chodzi mi tu o obliczenie licznika czyli czesci wspolnej A i B
zalozmy, ze \(\displaystyle{ P(A)= \frac{11}{13} , P(B)= \frac{13}{52}}\)
i czesc wspolna tych dwoch liczb dzielona przez \(\displaystyle{ \frac{13}{52}}\) da wynik
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, o 18:47 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
Nie da się, potrzebujesz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) lub \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\). Podaj pełną treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
To jaki masz problem z obliczeniem, że karta nie jest waletem i nie jest królem?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
Nie, masz obliczone A-karta nie jest waletem, B-karta nie jest królem, a teraz masz obliczyć A i B, czyli karta nie jest waletem i nie jest królem.
- snd0cff
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
\(\displaystyle{ P(A)}\) nie jest waletem i nie jest krolem \(\displaystyle{ 52-8= {44}}\) czyli\(\displaystyle{ \frac{11}{13}}\)
\(\displaystyle{ P(B)}\) figura \(\displaystyle{ 4*5=20}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{20}{53}}\)
a mam obliczyc \(\displaystyle{ P(A|B)}\)
a nie wiem jak
\(\displaystyle{ P(B)}\) figura \(\displaystyle{ 4*5=20}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{20}{53}}\)
a mam obliczyc \(\displaystyle{ P(A|B)}\)
a nie wiem jak
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
No to teraz oblicz, że jest figurą i nie jest waletem oraz nie jest królem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
Ile jest kart, które są figurą i nie są waletem oraz nie są królem?
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
A-nie jest królem i waletem(rozważamy damy i Asy) P(A)=\(\displaystyle{ \frac{8}{52}}\)
B-jest figurą (16 figur) P(B)=\(\displaystyle{ \frac{16}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B}{P(B)}= \frac{ \frac{8}{52} }{ \frac{16}{52} }= \frac{1}{2}}\)
Nie jestem pewien czy dobrze.
B-jest figurą (16 figur) P(B)=\(\displaystyle{ \frac{16}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B}{P(B)}= \frac{ \frac{8}{52} }{ \frac{16}{52} }= \frac{1}{2}}\)
Nie jestem pewien czy dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
podstawowe pytanie - prawdopodobieństwo warunkowe
A-nie jest królem i waletem
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{44}{52}}\)
B-jest figurą
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{16}{52}}\)
A i B
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{8}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{8}{52} }{ \frac{16}{52} }= \frac{1}{2}}\)
Pomimo tego, że Twój wynik jest dobry to nie wiem skąd u Ciebie \(\displaystyle{ P(A)=P(A \cap B)}\).
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{44}{52}}\)
B-jest figurą
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{16}{52}}\)
A i B
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{8}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{8}{52} }{ \frac{16}{52} }= \frac{1}{2}}\)
Pomimo tego, że Twój wynik jest dobry to nie wiem skąd u Ciebie \(\displaystyle{ P(A)=P(A \cap B)}\).