rzucamy 5 razy kostka do gry. oblicz prawdopodobienstwo ze :
a) dokladnie trzy razy wypadnie 1 oczko
b) co najmniej trzy razy wypaDNIE 1 oczko
prosze takaze o wytluczenie
zad z kostka
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
zad z kostka
Prawdopodob. że w pojedynczym rzucie wypadnie jedno oczko:
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{6}}\)
a)
\(\displaystyle{ P_{5}(3)={5\choose 3}(\frac{1}{6})^{3}\cdot{(\frac{5}{6})^{2}}}\)
b)
Policz \(\displaystyle{ P_{5}(3)}\), \(\displaystyle{ P_{5}(4)}\),\(\displaystyle{ P_{5}(5)}\) i zsumuj
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{6}}\)
a)
\(\displaystyle{ P_{5}(3)={5\choose 3}(\frac{1}{6})^{3}\cdot{(\frac{5}{6})^{2}}}\)
b)
Policz \(\displaystyle{ P_{5}(3)}\), \(\displaystyle{ P_{5}(4)}\),\(\displaystyle{ P_{5}(5)}\) i zsumuj