OBLICZ prawdopodobienstwo otrzymania :
a) dokladnoie 1 orla w dwoch rzutach
b) dokladnie 2 orlow w czterech rzutach moneta
c) dokladnie 3 orlow w szesciu rzutach moneta
prosze o wypisanie danych i podstawienie do wzoru
zad. schemat bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
zad. schemat bernoulliego
a) Masz cztery możliwe wyniki: r,o r,r o,r o,o
Czyli dokładnie jeden orzeł występuje w dwóch z czterech zdarzeń tak samo prawdopodobnych. \(\displaystyle{ \frac{2}{4}=\frac{1}{2}}\)
W pozostałych możesz sobie podobnie wypisać wszystkie zdarzenia.
Czyli dokładnie jeden orzeł występuje w dwóch z czterech zdarzeń tak samo prawdopodobnych. \(\displaystyle{ \frac{2}{4}=\frac{1}{2}}\)
W pozostałych możesz sobie podobnie wypisać wszystkie zdarzenia.