Poprawność zapisu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Wrangler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno, Vilniaus rejonas.
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 7 razy

Poprawność zapisu

Post autor: Wrangler »

Niech \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\). Jeśli\(\displaystyle{ P(A)=0,4}\), \(\displaystyle{ P(B)=0,5}\) oraz \(\displaystyle{ A \subset B}\), to prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest równe: ODP 0,5.
Czy taki zapis będzie poprawny jako odpowiedź do zadania? :
Skoro \(\displaystyle{ A \subset B}\) czyli \(\displaystyle{ P(A) \subset P(B)}\), to \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,5}\)
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Poprawność zapisu

Post autor: Mistrz »

Nie. Nie możesz napisać \(\displaystyle{ P(A) \subset P(B)}\).

Dlaczego? Bo to liczby rzeczywiste, a nie zbiory.

Możesz za to napisać \(\displaystyle{ A \subset B}\) więc \(\displaystyle{ A \cup B = B}\) i dalej \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(B) = 0.5}\).
ODPOWIEDZ