Zdarzenia-przestrzen probablistyczna.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Zdarzenia-przestrzen probablistyczna.

Post autor: lenkaja »

Zdarzenia \(\displaystyle{ A,B,C}\) należą do przestrzeni wyników i parami wyłączają
się. \(\displaystyle{ P(A) = 0,3; P(B')=0,6}\). Wyznacz \(\displaystyle{ P(C')}\).
Da się wyznaczyć dokładną wartość? Czy tylko szacunkowy przedział?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Zdarzenia-przestrzen probablistyczna.

Post autor: Crizz »

Można znaleźć tylko górne oszacowanie \(\displaystyle{ P(C)}\), czyli dolne oszacowanie \(\displaystyle{ P(C^\prime)}\) (co innego, gdyby było np. powiedziane, że te trzy zdarzenia dają w sumie całą przestrzeń zdarzeń elementarnych).
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Zdarzenia-przestrzen probablistyczna.

Post autor: lenkaja »

Czyli dobrze mysle:
\(\displaystyle{ 0 \le P(C) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ 0,7 \le P(C`) \le 1}\) ?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Zdarzenia-przestrzen probablistyczna.

Post autor: Crizz »

Dobrze.
ODPOWIEDZ