1. Wśród 7 osób jest małżeństwo z córka. Osoby ustawiono losowo w pewnej kolejności. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze pomiędzy małżonkami będą 3 inne osoby i nie będzie wśród nich córki?
Rozwiązywałem wiele zadań, ale nie daję rady z tym.
Prawdopodobieństwo dot. rozmieszczenia osób.
Prawdopodobieństwo dot. rozmieszczenia osób.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 20:22 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Prawdopodobieństwo dot. rozmieszczenia osób.
Powoli... czy znasz odp. na \(\displaystyle{ \left|\Omega \right|}\) ?
Rozrysuj sobie przykładową sytuacje sprzyjającą... co zauważasz?
Rozrysuj sobie przykładową sytuacje sprzyjającą... co zauważasz?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Prawdopodobieństwo dot. rozmieszczenia osób.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|={7\choose 3} \cdot 3!=210}\)
Rozrysuj sobie sprzyjajaca sytuacje np.
m-mama
t-tata
c-córka
"_" - puste miejsce
c _ t _ _ _ m
łatwo zauważyć ze sprzyjajacych sytuacji nie jest zbyt wiele
\(\displaystyle{ \left|A \right|=3 \cdot 2 \cdot 2}\)
Spróbuj zastanowić sie dlaczego ; )
Rozrysuj sobie sprzyjajaca sytuacje np.
m-mama
t-tata
c-córka
"_" - puste miejsce
c _ t _ _ _ m
łatwo zauważyć ze sprzyjajacych sytuacji nie jest zbyt wiele
\(\displaystyle{ \left|A \right|=3 \cdot 2 \cdot 2}\)
Spróbuj zastanowić sie dlaczego ; )