Chyba przez późną porę ale nie wiem jak to rozwiązać:
W państwie A płaca minimalna jest równa 100 jednostek a odsetek osób zarabiających ponad x jednostek jest równy \(\displaystyle{ \frac{400-x}{300}, gdzie x \in (100,400].}\) Wyznacz rozkład płacy i oblicz jej wartość oczekiwaną. Oblicz E(3X-100).
Prosiłbym o konstruktywną wskazówkę lub stosunkowo zrozumiałe wytłumaczenie
Rozkład płacy, wartość oczekiwana E(3X-100)
Rozkład płacy, wartość oczekiwana E(3X-100)
\(\displaystyle{ X}\) to bedzie nasz rozklad pracy.
Wyznacz np dystrybuante tego rozkladu. Moze z tej strony bedzie latwiej. Jaki jest wzor na dystrybuante?
Wyznacz np dystrybuante tego rozkladu. Moze z tej strony bedzie latwiej. Jaki jest wzor na dystrybuante?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozkład płacy, wartość oczekiwana E(3X-100)
czyli mam tak
dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0 \wedge x \le 100 \\ 1-\frac{400-x}{300} \wedge x \in (100,400] \\1 \wedge x>400\end{cases}}\)
zatem funkcja gęstości wynosi
\(\displaystyle{ f(x)=F'(x)= \frac{1}{300} \wedge x \in (100,400]}\)
czyli
\(\displaystyle{ E(X)= \int_{100}^{400} x \cdot \frac{1}{300}}\)
czy to jest dobrze ?
dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0 \wedge x \le 100 \\ 1-\frac{400-x}{300} \wedge x \in (100,400] \\1 \wedge x>400\end{cases}}\)
zatem funkcja gęstości wynosi
\(\displaystyle{ f(x)=F'(x)= \frac{1}{300} \wedge x \in (100,400]}\)
czyli
\(\displaystyle{ E(X)= \int_{100}^{400} x \cdot \frac{1}{300}}\)
czy to jest dobrze ?
Rozkład płacy, wartość oczekiwana E(3X-100)
Funkcja gęstości jest ok. Doliczyc reszte to juz nie problem, nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozkład płacy, wartość oczekiwana E(3X-100)
Jeszcze odnośnie tego E(3X-100)
Robię to w ten sposób:
\(\displaystyle{ Y=3X-100}\)
\(\displaystyle{ Y=h(X), h(x)=3x-100}\)
\(\displaystyle{ y=3x-100 => x= \frac{y+100}{3}}\)
zatem funkcja gęstości Y równa się:
\(\displaystyle{ f(y)=( \frac{y+100}{3} )' \cdot \frac{1}{300}}\)
no i E(3X-100) już wiadomo
nie popełniam gdzieś błędu? bo nie mam odpowiedzi do tych zadań
Robię to w ten sposób:
\(\displaystyle{ Y=3X-100}\)
\(\displaystyle{ Y=h(X), h(x)=3x-100}\)
\(\displaystyle{ y=3x-100 => x= \frac{y+100}{3}}\)
zatem funkcja gęstości Y równa się:
\(\displaystyle{ f(y)=( \frac{y+100}{3} )' \cdot \frac{1}{300}}\)
no i E(3X-100) już wiadomo
nie popełniam gdzieś błędu? bo nie mam odpowiedzi do tych zadań
Rozkład płacy, wartość oczekiwana E(3X-100)
\(\displaystyle{ E(3X-100)=3EX-100}\)
wlasnosci wartosci oczekiwanej sie klaniają
wlasnosci wartosci oczekiwanej sie klaniają