Wśród dziewięćdziesięciu nauczycieli pracujących w pewnych gimnazjum jest piętnastu mężczyzn.
Stopień nauczyciela dyplomowanego ma 56% kobiet i 40% mężczyzn zatrudnionych w tej szkole na stanowisku nauczyciela. Dyrektor gimnazjum planuje w następnym tygodniu przeprowadzić hospitację lekcji jednego z nauczycieli, wyboru nauczyciela dokona w sposób losowy. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że hospitowana będzie osoba, która nie jest nauczycielem dyplomowanym.
jakby ktoś mi chociaż mógł dane wypisać ( bo jakieś są potrzebne chyba ), nie wiem jak to tknąć, a potrzebuję na jutro
W pewnym gimnazjum
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
W pewnym gimnazjum
Narysuj drzewko:
- pierwszy wybór: \(\displaystyle{ \frac{75}{90}}\) kobieta, \(\displaystyle{ \frac{15}{90}}\) mężczyzna,
- drugi wybór - proste - pytamy się, czy osoba nie jest nauczycielem dyplomowanym? Szansa \(\displaystyle{ 0.44}\) w przypadku kobiety i \(\displaystyle{ 0.6}\) dla mężczyzny.
- pierwszy wybór: \(\displaystyle{ \frac{75}{90}}\) kobieta, \(\displaystyle{ \frac{15}{90}}\) mężczyzna,
- drugi wybór - proste - pytamy się, czy osoba nie jest nauczycielem dyplomowanym? Szansa \(\displaystyle{ 0.44}\) w przypadku kobiety i \(\displaystyle{ 0.6}\) dla mężczyzny.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
W pewnym gimnazjum
Albo jak nie lubisz drzewek to (chociaż to trochę z drzewka wynika)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{15}{90} \cdot \frac{60}{100} + \frac{75}{90} \cdot \frac{44}{100}}\)
Wylicz i masz wynik.
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{15}{90} \cdot \frac{60}{100} + \frac{75}{90} \cdot \frac{44}{100}}\)
Wylicz i masz wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
W pewnym gimnazjum
\(\displaystyle{ 90-15=75\\56 \% \cdot75=42\\40 \% \cdot15=6\\42+6=48\\90-48=42}\)
Jest 75 kobiet, wśród nich 42 jest nauczycielem dyplomowanym. Nauczycielami dyplomowanymi jest też 6 mężczyzn - razem 48 nauczycieli. Stopnia dyplomowanego nauczyciela nie ma 42 nauczycieli
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{42}{90}=\frac{7}{15}}\)
Jest 75 kobiet, wśród nich 42 jest nauczycielem dyplomowanym. Nauczycielami dyplomowanymi jest też 6 mężczyzn - razem 48 nauczycieli. Stopnia dyplomowanego nauczyciela nie ma 42 nauczycieli
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{42}{90}=\frac{7}{15}}\)