Doświadczenie polegające na rzucie dwiema kostkami powtarzamy tak długo , aż wyrzucimy jednocześnie dwie szóstki. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że liczba doświadczeń będzie podzielna przez 4.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Rzut dwiema kostkami
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 wrz 2011, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rzut dwiema kostkami
Prawdopodobieństwo tego, że wykonano \(\displaystyle{ 4n}\) rzutów jest równe:
\(\displaystyle{ \left( \frac{35}{36}\right)^{4n-1}\cdot \frac{1}{36}}\)
(najpierw \(\displaystyle{ 4n-1}\) rzutów w których nie wypadły dwie szóstki, a potem rzut w którym wypadły dwie szóstki).
Wystarczy więc takie prawdopodobieństwa zsumować po wszystkich \(\displaystyle{ n}\) dodatnich.
Q.
\(\displaystyle{ \left( \frac{35}{36}\right)^{4n-1}\cdot \frac{1}{36}}\)
(najpierw \(\displaystyle{ 4n-1}\) rzutów w których nie wypadły dwie szóstki, a potem rzut w którym wypadły dwie szóstki).
Wystarczy więc takie prawdopodobieństwa zsumować po wszystkich \(\displaystyle{ n}\) dodatnich.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 wrz 2011, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rzut dwiema kostkami
No rozumiem. Przeszukiwałem to forum żeby to tak zrobić, ale nie znalazłem i sam nie pamietam jak to sie sumuje. Mógłby mi to ktoś krok po kroku wyjaśnić?
Dzięki:)
Dzięki:)