Urny i kolejność .

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Urny i kolejność .

Post autor: zohn »

Oto treść zadania:
W urnie jest 6 kul białych, 4 czarne i 1 zielona. Wyjęto 3 razy po 1 kuli ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo że za 3 razem wyjęto kulę zieloną.

Czy odp: \(\displaystyle{ \frac{1}{11}}\) jest prawidłowa?
Proszę o rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 18:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Urny i kolejność .

Post autor: Afish »

Tak.
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Urny i kolejność .

Post autor: zohn »

A jaka była by odpowiedź gdyby w treści zadania było "bez zwracania" ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Urny i kolejność .

Post autor: mat_61 »

Też \(\displaystyle{ \frac{1}{11}}\)
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Urny i kolejność .

Post autor: zohn »

OK dzięki zrobiłem to za pomocą drzewa tylko przez pomyłkę bez zwracania i mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{11}}\) i myślałem że źle
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 20:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ