Prawdopodobieństwo liczby parzystej.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Prawdopodobieństwo liczby parzystej.

Post autor: zohn »

Witam oto treść zad.:
Z dwóch cyfr należących do zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,...,9\}}\) ułożono liczbę \(\displaystyle{ 5}\) -cyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo że w zapisie tej liczby występują \(\displaystyle{ 2}\) liczby parzyste. (lub conajmniej \(\displaystyle{ 2}\) liczby parzyste- proszę o oba rozwiązania)

Na razie obliczyłem \(\displaystyle{ \Omega = 9 ^{5}}\) , Natomiast \(\displaystyle{ A}\) określiłem jako iloczyn \(\displaystyle{ A= 4 \cdot 4 \cdot 9 \cdot 9 \cdot 9}\).
Jednak Profesor rozwiązując to zad powiedział że \(\displaystyle{ A = W_{4}^{2} \cdot W _{5}^{3} \cdot C _{5}^{2}}\)
i właśnie do tego ostatniego mam pytanie. Odnosi się on podobno do tego że są różne możliwości, tj liczba parzysta może stać \(\displaystyle{ 1, 4}\) czy ostatnia a nie po kolei. Ale przecież mnożenie jest przemienne. Proszę o rowiązanie zad.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 18:35 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Prawdopodobieństwo liczby parzystej.

Post autor: Afish »

Profesor ma rację. Twoja liczba ma 5 miejsc do obsadzenia. Najpierw wybierasz dwa, na których umieścisz cyfry parzyste. Potem losujesz te cyfry. A potem dobierasz cyfry nieparzyste.
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Prawdopodobieństwo liczby parzystej.

Post autor: zohn »

czyli może ktoś dać mi rozwiązanie? Jak po kolei zrobić bo się pogubiłem:)
ODPOWIEDZ