Dostałem dwa zadania na poprawę i o ile wiem jak rozwiązać to pierwsze dla Marka, to za Chrl nie wiem jak rozwiązać resztę. Podpowiecie z czego skorzystać przy rozwiązywaniu tego?
Kto wygra, Marek twierdzi, że w 2 rzutach wypadną oczka z przedziału 2,3,4,5,6. (tutaj prawdopodobieństwo to ok 69%)
Jarek twierdzi, że w 10 rzutach wypadną co najmniej dwie szóstki 6.
To samo tylko z modyfikacją.
Kto wygra, Marek twierdzi, że w 2 rzutach wypadną oczka z przedziału 2,3,4,5,6, a następnie po każdym z tych rzutów 5 lub 6.
Jarek twierdzi, że w 10 rzutach wypadną co najmniej dwie szóstki 6. Po każdej szóstce wyrzuci powtórnie 6.
Pradopodobieństwo podczas rzutów kostkami
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Pradopodobieństwo podczas rzutów kostkami
Kto wygra to ciezka sprawa okreslic.Okaze sie po zawodach.
Conajmniej dwie szostki to 1-P(zadna)-P(jedna)
\(\displaystyle{ P(zadna)=\left(\frac{5}{6} \right)^10\\
P(jedna)=10\left( \frac{5}{6}\right)^9}\)
Conajmniej dwie szostki to 1-P(zadna)-P(jedna)
\(\displaystyle{ P(zadna)=\left(\frac{5}{6} \right)^10\\
P(jedna)=10\left( \frac{5}{6}\right)^9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 wrz 2011, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Pradopodobieństwo podczas rzutów kostkami
Dzięki, za odpowiedź . To mi bardzo pomogło, całą resztę już obliczę .