Prawdopodobieństwo pojawienia się co najmniej jednego zdarzenia A w dwóch niezależnych doświadczeniach wynosi: 0,36.
Ile wynosi p-stwo pojawienie się zdarzenia w jednym doświadczeniu?
Poproszę o jakieś podpowiedzi.
Z góry dziekuję
Pozdrawiam
P-stwo pojawienia się zdarzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 wrz 2011, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 9 razy
P-stwo pojawienia się zdarzenia
Skorzystaj z rozkładu dwumianowego.
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ P(K=1)+P(K=2) = 0,36}\)
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ P(K=1)+P(K=2) = 0,36}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 08:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C:\\windows
- Podziękował: 24 razy
P-stwo pojawienia się zdarzenia
Jeśli dobrze myślę:
\(\displaystyle{ {2\choose 1}p(1-p) + {2\choose 2} p^{2} -0,36 =0}\)
I wtedy wyliczamy p z przedziału [0,1]?
Jeśli nie to proszę o informację
\(\displaystyle{ {2\choose 1}p(1-p) + {2\choose 2} p^{2} -0,36 =0}\)
I wtedy wyliczamy p z przedziału [0,1]?
Jeśli nie to proszę o informację