Rozkład prawdopobieństwa
Rozkład prawdopobieństwa
Na ściankach szcześciennej kostki znajdują sie następujace liczby oczek 1,2,3,4,5,5. podaj rozkład prawdopodobieństwa dla rzutu ta kostką.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Rozkład prawdopobieństwa
\(\displaystyle{ P(X=i)= \frac{1}{6}}\) dla \(\displaystyle{ i=1,2,3,4}\)
\(\displaystyle{ P(X=5)= \frac{2}{6}}\)
gdzie \(\displaystyle{ X=i}\) oznacza, że wyrzucono \(\displaystyle{ i}\) oczek
\(\displaystyle{ P(X=5)= \frac{2}{6}}\)
gdzie \(\displaystyle{ X=i}\) oznacza, że wyrzucono \(\displaystyle{ i}\) oczek
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Rozkład prawdopobieństwa
Patrzysz jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej liczby oczek
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem zdarzeń sprzyjających a \(\displaystyle{ \Omega}\) jest zbiorem wszystkich możliwych zdarzeń
Mam kostkę sześcienną, a więc możemy wyrzucić jedną z sześciu ścian
Stąd \(\displaystyle{ |\Omega|=6}\)
\(\displaystyle{ 1}\) oczko jest na jednej ściance, więc \(\displaystyle{ p_{1}= \frac{1}{6}}\)
...
\(\displaystyle{ 4}\) oczka są na jednej ściance, więc \(\displaystyle{ p_{4}= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ 5}\) oczek jest na dwóch ściankach, więc \(\displaystyle{ p_{1}= \frac{2}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem zdarzeń sprzyjających a \(\displaystyle{ \Omega}\) jest zbiorem wszystkich możliwych zdarzeń
Mam kostkę sześcienną, a więc możemy wyrzucić jedną z sześciu ścian
Stąd \(\displaystyle{ |\Omega|=6}\)
\(\displaystyle{ 1}\) oczko jest na jednej ściance, więc \(\displaystyle{ p_{1}= \frac{1}{6}}\)
...
\(\displaystyle{ 4}\) oczka są na jednej ściance, więc \(\displaystyle{ p_{4}= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ 5}\) oczek jest na dwóch ściankach, więc \(\displaystyle{ p_{1}= \frac{2}{6}}\)
Rozkład prawdopobieństwa
...i owszem. Masz kostkę sześcienną, ale rzut tą kostką może zakończyć się tylko w miejscu \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5}\) !?
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Rozkład prawdopobieństwa
Prawda. Tylko nie wynika to z Twojego rozwiązania?
Zrób sprawdzenie i pokaż co Ci wyszło.
Pokaż tym, co tu tego tu oczekują, że prezentujesz wynik prawidłowy.
Niech sprawdzenie stanie się dla Ciebie reklamą.
Zrób sprawdzenie i pokaż co Ci wyszło.
Pokaż tym, co tu tego tu oczekują, że prezentujesz wynik prawidłowy.
Niech sprawdzenie stanie się dla Ciebie reklamą.