Witam Bardzo mi zalezy na tym by to wszystko zrozumieć dlatego prosze o wytłumaczenie co ,jak i dlaczego
1.Pytanie dotyczy permutacji nie wiem jak rozwiązac gdy mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{n!} =}\) bądź \(\displaystyle{ \frac{(n+2)!}{n!} =}\)co oznacza to n? bo mam te zadanka rozwiązane ale nie wiem jak to zrobić i dlaczego tak jest
2.Wariacje bez powtórzeń
mam taki wzór
\(\displaystyle{ V ^{k} _{n}= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
i mam takie zadanie Ile jest liczb dwucyforwych ,w których zapisie wsyępują tylko cyfry 1,3,5,7,9 i żadna cyfra się nie powtarza? ile jest takich cyfr 3-cyfrowych?
Jak to zrobić? co podstawić jako k a co jako n?
Pytania dotyczące prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pytania dotyczące prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{n!}= \frac{1 \cdot 2 \cdot ... \cdot (n-2) \cdot (n-1)}{1 \cdot 2 \cdot ... \cdot (n-2) \cdot (n-1) \cdot n} = \frac{1}{n}}\) po uprzednim skróceniu.
Podobnie drugi przykład.-- 14 września 2011, 18:09 --2. Dla liczby dwucyfrowej k=2, zaś zbiór cyfr ma n=5 elementów.
Dla liczb trzycyfrowych k=3.
Podobnie drugi przykład.-- 14 września 2011, 18:09 --2. Dla liczby dwucyfrowej k=2, zaś zbiór cyfr ma n=5 elementów.
Dla liczb trzycyfrowych k=3.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pytania dotyczące prawdopodobieństwa
Nie n lecz n!. Z definicji silni \(\displaystyle{ n!=1 \cdot 2 \cdot ... \cdot n}\) ; na przykład \(\displaystyle{ 5!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5=120}\)
Pytania dotyczące prawdopodobieństwa
wracając do wariacji mam takie zadanie :Ile jest liczb czterocyfrowych o wszystkich cyfrach róznych.jesli w ich zapisie nie występują cyfry A a)parzyste b) mniejsze od 4
zrobiłam tak ale to żle bo chyba zle wyznaczam to n...
\(\displaystyle{ V ^{4} _{6}}\)=360
jak się wyznacza liczbę n?
zrobiłam tak ale to żle bo chyba zle wyznaczam to n...
\(\displaystyle{ V ^{4} _{6}}\)=360
jak się wyznacza liczbę n?