Trzej myśliwi na polowaniu :)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
przemorx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 paź 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Leszna

Trzej myśliwi na polowaniu :)

Post autor: przemorx »

Trzej myśliwi jednocześnie ujrzeli zwierze i strzelili do niego. Pierwszy myśliwy trafia średnio 8 razy na 10 strzałów, drugi na 100 strzałów 25 razy pudłuje, a 3 trafia z prawdopodobieństwej 0,9. Jakie jest P że zwierze zostalo:
a) 1 raz trafione
b) 2 razy trafione
c) 3 razy trafione
d) co najmniej raz trafione

Będę wdzięczny za opisanie jak stworzyć drzewko do tego zadania.
Awatar użytkownika
Puzon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
Pomógł: 20 razy

Trzej myśliwi na polowaniu :)

Post autor: Puzon »

raz trafione
0,8*0,25*0,1+0,2*0,75*0,1+0,2*0,25*0,9=...

2 razy trafione
0,8*0,75*0,1+0,8*0,25*0,9+0,2*0,75*0,9=...

3 razy trafione
0,8*0,75*0,9=...

co najmniej raz trafione = zdarzenie przeciwne do nietrafione, czyli
1-0,2*0,25*0,1=...
poniżej drzewko
ODPOWIEDZ