rzuty monetą/wielomian

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

rzuty monetą/wielomian

Post autor: withdrawn »

Współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)}\) stopnia 5 są wszystkie równe \(\displaystyle{ +/- 1}\), przy czym znaki ustalono przez sześć niezależnych rzutów monetą (orzeł: +, reszka: -). Czy
a) \(\displaystyle{ P(Q(2))>0 = P(Q(2))<0}\)
b) \(\displaystyle{ E(Q(2))=0}\)
c) \(\displaystyle{ P(Q(2) + Q(-2)=0)=\frac{1}{2}}\)
d) \(\displaystyle{ P(Q(2))>0 = P(Q(-2))>0}\)
ODPOWIEDZ