pole szachownicy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

pole szachownicy

Post autor: withdrawn »

Bolek wybiera losowo pole szachownicy 8 x 8 ( każde z tym samym prawdopodobieństwem) ; niezależnie od niego to samo robi Lolek ( może się zdarzyć że wybiorą to samo pole)
a) czy prawdopodobienstwo, że zadne z wybranych pol nie przylega do brzegu szachownicy jest wieksze niż \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ?
no wlasnie. to bedzie tak: \(\displaystyle{ P(A) = \frac{28}{64}}\) co jest mniejsze niż \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) czyli odpowiedz NIE?
b) czy prawdopodobieństwo,ze wylosowane pola są sąsiednie ( tzn. są różne i mają wspólny bok) jest większe niż \(\displaystyle{ \frac{3}{64}}\) no wlasnie?> tutaj naliczylam ze \(\displaystyle{ P(B) = \frac{112}{64}}\) ale cos mi chyba nie gra... odpowiedz TAK
c) czy prawdopodobieństwo że wybrane pola leża w tym samym rzędzie lub w tej samej kolumnie jest mniejsze niż \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) no i tutaj nie wiem dokladnie..ale ma byc odpowiedz TAK
d) czy prawdopodobienstwo ze wylosowane pola są w tej samej kolumnie jest większe niż \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)? i tutaj wychodzi mi ze NIE, bo wynosi dokladnie \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)

prosze o pomoc i sprawdzenie.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

pole szachownicy

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{28}{64}}\) to jest prawdopodobieństwo, że jedna z osób trafi w pole przylegające do boku. takich pól jest właśnie 28, a wszystkich 64.
My musimy obliczyć zdarzenie przeciwne. Do tego jeszcze, jest druga osoba niezależnie wykonywująca losowania (iloczyn prawdopodobieństw)
ODPOWIEDZ