Witam. Mam takie zadanie z prawodopodobieństwa i jak by mi ktos pomógł je rozwiązać byłbym zobowiązany.
"Gracz w brydża nie otrzymuje ani jednego asa w trzech kolejnych rozdaniach kart. Czy ma prawo się uskarżać na brak szczęśia??? "
i tutaj mam gotową odpowiedź tylko z dojściem do niej jest już troche trudniej: Prawdopodobieństwo wynosi 0,028 czyli faktycznie ma brak szczęscia.
szczęście w brydżu
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
szczęście w brydżu
\(\displaystyle{ p}\) - prawdopodobieństwo otrzymania conajmniej jednego asa w jednym rozdaniu.
\(\displaystyle{ p = \frac{{4\choose 1}{48\choose 12}+{4\choose 2}{48\choose 11}+{4\choose 3}{48\choose 10}+{4\choose 4}{48\choose 9}}{{52\choose 13}} 0,696}\)
Ze schematu Bernoulliego. Prawdopodobieństwo otrzymania 0 sukcesów w 3 próbach.
\(\displaystyle{ P_3(0) = {3\choose 0} p^0\cdot(1-p)^3 0.028}\).
\(\displaystyle{ p = \frac{{4\choose 1}{48\choose 12}+{4\choose 2}{48\choose 11}+{4\choose 3}{48\choose 10}+{4\choose 4}{48\choose 9}}{{52\choose 13}} 0,696}\)
Ze schematu Bernoulliego. Prawdopodobieństwo otrzymania 0 sukcesów w 3 próbach.
\(\displaystyle{ P_3(0) = {3\choose 0} p^0\cdot(1-p)^3 0.028}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 7 razy
szczęście w brydżu
Naprawdę jestem bardzo wdzięczny!!!!!! I bardzo ale to bardzo dziękuję!!!! Pozdrawiam.