Wyznacz prawdopodobieństwa sukcesu p i porażki q do schematów n prób Bernoulliego:
p=? q=?
1) Drużyna rozgrywa 10 spotkań, przegrywa zwykle co czwarte. Pytamy, jakie jest prawdopodobieństwo co najmniej 8 spotkań bez porażki.
2) Rzucamy 12 razy kostką sześcienną. Pytamy o prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek.
3) Gramy na loterii, w której wygrywa każdy los. Pytamy o prawdopodobieństwo, że kupując 10 losów, wygramy dokładnie 5 razy.
4) Rzucamy 5 razy kostką. Pytamy o prawdopodobieństwo wyrzucenia 4 razy co najmniej 6 oczek.
próby Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 cze 2011, o 15:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
próby Bernoulliego
Na czym polega Twój problem z tymi zadaniami?
Skoro masz wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) to oblicz p-stwo podanego zdarzenia dla jednej próby. To będzie wartość p. Oczywiście \(\displaystyle{ q=1-p}\)
Np. dla zadania 2) \(\displaystyle{ p}\) to p-stwo wyrzucenia parzystej liczby oczek przy rzucie kostką.
Proponuję żebyś zrobiła te przykłady i napisała swoje rozwiązania. Wtedy będzie można je sprawdzić i ewentualnie napisać jakieś konkretne wskazówki.
Skoro masz wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) to oblicz p-stwo podanego zdarzenia dla jednej próby. To będzie wartość p. Oczywiście \(\displaystyle{ q=1-p}\)
Np. dla zadania 2) \(\displaystyle{ p}\) to p-stwo wyrzucenia parzystej liczby oczek przy rzucie kostką.
Proponuję żebyś zrobiła te przykłady i napisała swoje rozwiązania. Wtedy będzie można je sprawdzić i ewentualnie napisać jakieś konkretne wskazówki.