Własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 sie 2011, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Własności prawdopodobieństwa
Cześć
Mam zadanie:
Założenia: \(\displaystyle{ P(A)>0, P(B)>0}\)
Zadanie: Wykazać, że \(\displaystyle{ P(A|B)>P(A) \iff P(B|A')<P(B|A)}\)
No to teraz rozpisuje:
Lewa strona:
\(\displaystyle{ \frac{P(A \cap B)}{P(B)}>P(A) \\
P(A \cap B)>P(A)P(B)}\)
Prawa strona:
\(\displaystyle{ P(B|A')<P(B|A) \\
\frac{P(B \cap A')}{P(A')}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
\frac{P(B \backslash A)}{1-P(A)}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
P(B)-P(A)<\frac{P(B \cap A)}{P(A)}(1-P(A)) \\
P(B)-P(A)<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} - P(A \cap B)}\)
No i teraz nie mam pomysłu jak to dalej pociągnąć - wydaje się, że wszystko dobrze rozpisuję ale nie mogę tego poskładać, żeby pasowało do strony lewej .
Macie może jakiś pomysł?
Mam zadanie:
Założenia: \(\displaystyle{ P(A)>0, P(B)>0}\)
Zadanie: Wykazać, że \(\displaystyle{ P(A|B)>P(A) \iff P(B|A')<P(B|A)}\)
No to teraz rozpisuje:
Lewa strona:
\(\displaystyle{ \frac{P(A \cap B)}{P(B)}>P(A) \\
P(A \cap B)>P(A)P(B)}\)
Prawa strona:
\(\displaystyle{ P(B|A')<P(B|A) \\
\frac{P(B \cap A')}{P(A')}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
\frac{P(B \backslash A)}{1-P(A)}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
P(B)-P(A)<\frac{P(B \cap A)}{P(A)}(1-P(A)) \\
P(B)-P(A)<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} - P(A \cap B)}\)
No i teraz nie mam pomysłu jak to dalej pociągnąć - wydaje się, że wszystko dobrze rozpisuję ale nie mogę tego poskładać, żeby pasowało do strony lewej .
Macie może jakiś pomysł?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 12:01 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.Poprawa wiadomości.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Własności prawdopodobieństwa
Na ogół nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ P(B \setminus A)=P(B)-P(A)}\)
Wskazówka:
\(\displaystyle{ P(A \cap B) +P(A' \cap B)=P(B)}\)
Q.
Wskazówka:
\(\displaystyle{ P(A \cap B) +P(A' \cap B)=P(B)}\)
Q.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Własności prawdopodobieństwa
Nie zachodzi wzór \(\displaystyle{ P(B \setminus A)=P(A)-P(B).}\)aniaaa1990 pisze:\(\displaystyle{ \frac{P(B \backslash A)}{1-P(A)}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\ P(B)-P(A)<\frac{P(B \cap A)}{P(A)}(1-P(A))}\)
W jedną stronę. Załóżmy, że \(\displaystyle{ P(A|B)>P(A).}\) Tak jak rozpisałaś zachodzi wtedy \(\displaystyle{ (1)\ P(A \cap B)>P(A)P(B).}\) Rozpisujemy \(\displaystyle{ P(B|A').}\)
\(\displaystyle{ P(B|A')=\frac{P(B \cap A')}{P(A')}=\frac{P(B \cap (A' \cup B'))}{P(A')}=\frac{P(B)-P(A \cap B)}{P(A')}\stackrel{(1)}{<}\frac{P(B)-P(A)P(B)}{P(A')}=P(B)\frac{1-P(A)}{P(A')}=P(B)\stackrel{(1)}{<}\frac{P(A \cap B)}{P(A)}=P(B|A).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 sie 2011, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Własności prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(B|A')<P(B|A) \\Qń pisze:Na ogół nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ P(B \setminus A)=P(B)-P(A)}\)
Wskazówka:
\(\displaystyle{ P(A \cap B) +P(A' \cap B)=P(B)}\)
Q.
\frac{P(B \cap A')}{P(A')}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
\frac{P(B)-P(A \cap B)}{1-P(A)}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
P(A)(P(B)-P(B \cap A))<P(B \cap A)(1-P(A)) \\
P(A)P(B)-P(A)P(B \cap A)<P(B \cap A)-P(B \cup A)P(A) \\
P(B \cup A)>P(A)P(B) \iff P(A \cup B)>P(A)P(B) \\}\)
Tak jest dobrze?
To rozwiązanie wydaje mi się trochę trudniejsze no i w dwie strony trzeba, a tak jak rozpisałam ze wskazówki to też jest też dobrze?fon_nojman pisze:\(\displaystyle{ P(B|A')=\frac{P(B \cap A')}{P(A')}=\frac{P(B \cap (A' \cup B'))}{P(A')}=\frac{P(B)-P(A \cap B)}{P(A')}\stackrel{(1)}{<}\frac{P(B)-P(A)P(B)}{P(A')}=P(B)\frac{1-P(A)}{P(A')}=P(B)\stackrel{(1)}{<}\frac{P(A \cap B)}{P(A)}=P(B|A).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 sie 2011, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Własności prawdopodobieństwa
Komentarze dopiszę na egzaminie .
Teraz wystarczy, że mam dobrze zadanie, dzięki za pomoc chłopaki
Teraz wystarczy, że mam dobrze zadanie, dzięki za pomoc chłopaki
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Własności prawdopodobieństwa
Dlaczego \(\displaystyle{ P(B \cap A)}\) nagle zamieniło się w \(\displaystyle{ P(B \cup A)}\)?\(\displaystyle{ P(A)(P(B)-P(B \cap A))<\underline{P(B \cap A)}(1-P(A)) \\ P(A)P(B)-P(A)P(B \cap A)<P(B \cap A)-\underline{P(B \cup A)}P(A)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 sie 2011, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Własności prawdopodobieństwa
Literówka .
Powinno być tak:
\(\displaystyle{ P(B|A')<P(B|A) \\
\frac{P(B \cap A')}{P(A')}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
\frac{P(B)-P(A \cap B)}{1-P(A)}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
P(A)(P(B)-P(B \cap A))<P(B \cap A)(1-P(A)) \\
P(A)P(B)-P(A)P(B \cap A)<P(B \cap A)-P(B \cap A)P(A) \\
P(B \cap A)>P(A)P(B) \iff P(A \cap B)>P(A)P(B) \\}\)
Teraz chyba wszystko gra
Powinno być tak:
\(\displaystyle{ P(B|A')<P(B|A) \\
\frac{P(B \cap A')}{P(A')}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
\frac{P(B)-P(A \cap B)}{1-P(A)}<\frac{P(B \cap A)}{P(A)} \\
P(A)(P(B)-P(B \cap A))<P(B \cap A)(1-P(A)) \\
P(A)P(B)-P(A)P(B \cap A)<P(B \cap A)-P(B \cap A)P(A) \\
P(B \cap A)>P(A)P(B) \iff P(A \cap B)>P(A)P(B) \\}\)
Teraz chyba wszystko gra
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy