Wariacje bez powtórzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Michal8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Wariacje bez powtórzeń

Post autor: Michal8 »

Witam mam problem z obliczeniem tego zadania.
1.Oblicz
a)\(\displaystyle{ V^{6}_{7}}\)

b)\(\displaystyle{ V^{7}_{7}}\)


Proszę o wytłumaczenie jak to rozwiązać bo źle mi wychodzi.Proszę też o rozwiązanie.



Pozdrawiam
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wariacje bez powtórzeń

Post autor: aalmond »

Pokaż, jak liczysz. Sprawdzimy.
Michal8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Wariacje bez powtórzeń

Post autor: Michal8 »

\(\displaystyle{ \frac{6!}{-1!}}\)

I potem niewiem jak to rozpisać,można prosić pomoc?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wariacje bez powtórzeń

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ V_n^k= \frac{n!}{(n-k)!}}\)

Czyli np. \(\displaystyle{ V_7^6= \frac{7!}{(7-6)!}=5040}\)
ODPOWIEDZ