Rzucamy monetą, prawdopodobieństwo otrzymania orła i reszek.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
cold_fire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 sie 2011, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Rzucamy monetą, prawdopodobieństwo otrzymania orła i reszek.

Post autor: cold_fire »

Proszę o sprawdzenie.

Rzucamy 6 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania wyniku składającego się z dokładnie jednego orła i pięciu reszek?

\(\displaystyle{ A0.9, B0.54, C0.12, D0.35, E0.05}\)

\(\displaystyle{ \Omega = 2^6= 64}\)

\(\displaystyle{ A}\)- zdarzenie, że wypadnie dokładnie jeden orzeł i pięć reszek

\(\displaystyle{ A= \left\{ R,R,R,R,R,O\right\}}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{64}}\)

\(\displaystyle{ P(A)= 0,09}\)

Wydaje mi się, że coś za łatwo
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rzucamy monetą, prawdopodobieństwo otrzymania orła i reszek.

Post autor: piasek101 »

ok.
ODPOWIEDZ