Prawdopodobieństwo klasyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
Prawdopodobieństwo klasyczne
Studenci mają zaliczyć dwa lektoraty: z języka angielskiego i z języka niemieckiego. Lektorat z angielskiego zalicza \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) studentów, oba lektoraty zalicza \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) studentów, zaś przynajmniej jeden z nich zalicza \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)studentów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany student zalicza lektorat z angielskiego i nie zalicza lektoratu z niemieckiego?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Prawdopodobieństwo klasyczne
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) studentów zalicza przynajmniej jeden lektorat powoduje małe zamieszanie w zadaniu. Pozwala ona stwierdzić, że \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) nie zalicza żadnego lektoratu, a także obliczyć, że prawdopodobieństwo zdarzenia, że student zalicza tylko lektorat z niemieckiego wynosi \(\displaystyle{ 0}\) - to wszystko akurat nie jest istotne.
Z treści zadania wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} + X = \frac{2}{3}}\)
Szukany \(\displaystyle{ X}\) jest rozwiązaniem zadania.
Informacja, że Z treści zadania wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} + X = \frac{2}{3}}\)
Szukany \(\displaystyle{ X}\) jest rozwiązaniem zadania.