Niezależność zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
Niezależność zdarzeń
to dla C
3) \(\displaystyle{ A \cap C}\) wypadła 1 i (jednocześnie) wypadły 1 i 3 ?
Tylko jak to zapisać?
\(\displaystyle{ \left| A \cap C\right|=}\)
3) \(\displaystyle{ A \cap C}\) wypadła 1 i (jednocześnie) wypadły 1 i 3 ?
Tylko jak to zapisać?
\(\displaystyle{ \left| A \cap C\right|=}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Niezależność zdarzeń
3) Nie.
Wypadła 1 i (wypadła 1 lub 3).
I pomyśl ile takich wyników może być.
[edit] Jak już pisałem treść zadania nie jest precyzyjna.
Przyjmuję interpretację ,,co autor miał na myśli".
Wypadła 1 i (wypadła 1 lub 3).
I pomyśl ile takich wyników może być.
[edit] Jak już pisałem treść zadania nie jest precyzyjna.
Przyjmuję interpretację ,,co autor miał na myśli".
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
Niezależność zdarzeń
no to mogły wypaść 1 i 1, lub 1 i 3 ?
chyba, że kolejność też ma znaczenie?
Niestety mam tylko tą treść (zadanie z poprzedniego testu)
chyba, że kolejność też ma znaczenie?
Niestety mam tylko tą treść (zadanie z poprzedniego testu)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Niezależność zdarzeń
W zdaniu które napisał Ci piasek101 spójnik i oznacza część wspólną:
Wypadła 1 i (wypadła 1 lub 3)
czyli masz znaleźć część wspólną niebieskiego (czyli zdarzenia A) i czerwonego (czyli zdarzenia C).
A może popatrz na to tak:
Wynik rzutu kostką sprzyjający zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\) to \(\displaystyle{ 1}\)
Wyniki rzutu kostką sprzyjający zdarzeniu \(\displaystyle{ C}\) to \(\displaystyle{ 1}\) LUB \(\displaystyle{ 3}\)
Wynik rzutu kostką sprzyjający zdarzeniu \(\displaystyle{ (A \cap C)}\) to taki wynik który który sprzyja zarówno zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\) jak i zdarzeniu \(\displaystyle{ C}\).
Albo tak:
Jeżeli sprzyjające wyniki dla zdarzeń zapiszesz jako zbiory:
\(\displaystyle{ A=\left\{ 1\right\} \\
C=\left\{ 1, 3\right\}}\)
to zbiorem oznaczającym zdarzenie \(\displaystyle{ A \cap C}\) jest część wspólna zbiorów A i C.
Wypadła 1 i (wypadła 1 lub 3)
czyli masz znaleźć część wspólną niebieskiego (czyli zdarzenia A) i czerwonego (czyli zdarzenia C).
A może popatrz na to tak:
Wynik rzutu kostką sprzyjający zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\) to \(\displaystyle{ 1}\)
Wyniki rzutu kostką sprzyjający zdarzeniu \(\displaystyle{ C}\) to \(\displaystyle{ 1}\) LUB \(\displaystyle{ 3}\)
Wynik rzutu kostką sprzyjający zdarzeniu \(\displaystyle{ (A \cap C)}\) to taki wynik który który sprzyja zarówno zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\) jak i zdarzeniu \(\displaystyle{ C}\).
Albo tak:
Jeżeli sprzyjające wyniki dla zdarzeń zapiszesz jako zbiory:
\(\displaystyle{ A=\left\{ 1\right\} \\
C=\left\{ 1, 3\right\}}\)
to zbiorem oznaczającym zdarzenie \(\displaystyle{ A \cap C}\) jest część wspólna zbiorów A i C.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
Niezależność zdarzeń
czyli będzie to \(\displaystyle{ 1}\) ?
i dla każdego zdarzenia oprócz \(\displaystyle{ B=\left\{ 2\right\}}\) będzie to \(\displaystyle{ 1}\) ?-- 3 wrz 2011, o 11:28 --\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(D)= 1}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{\left| A\cap B\right|}{\left| \Omega\right| }}\)\(\displaystyle{ = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap D) = P(A) \cdot P(D)}\)
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(D) = \frac{1}{6} \cdot 1 = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap D) = P(A) \cdot P(D)}\)
Zdarzenia są niezależne. Dobrze?
i dla każdego zdarzenia oprócz \(\displaystyle{ B=\left\{ 2\right\}}\) będzie to \(\displaystyle{ 1}\) ?-- 3 wrz 2011, o 11:28 --\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(D)= 1}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{\left| A\cap B\right|}{\left| \Omega\right| }}\)\(\displaystyle{ = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap D) = P(A) \cdot P(D)}\)
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(D) = \frac{1}{6} \cdot 1 = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap D) = P(A) \cdot P(D)}\)
Zdarzenia są niezależne. Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Niezależność zdarzeń
Tak.
Tak.
Tak
Co do samego zapisu, to powinno być:
\(\displaystyle{ P(A \cap \textcolor {red} {D})= \frac{\left| A\cap \textcolor {red}{D}\right|}{\left| \Omega\right| }}\)
chyba przeoczenie
Dodatkowo dobrze byłoby skasować 4 linijkę, bo tą równość stwierdziłeś dopiero 2 linijki później.
Tak.
Tak
Co do samego zapisu, to powinno być:
\(\displaystyle{ P(A \cap \textcolor {red} {D})= \frac{\left| A\cap \textcolor {red}{D}\right|}{\left| \Omega\right| }}\)
chyba przeoczenie
Dodatkowo dobrze byłoby skasować 4 linijkę, bo tą równość stwierdziłeś dopiero 2 linijki później.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
Niezależność zdarzeń
tak, przeoczenie
z 4 linijką też przyznaję Ci rację
to teraz idę ćwiczyć
Dziękuję
z 4 linijką też przyznaję Ci rację
to teraz idę ćwiczyć
Dziękuję