wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

wartość oczekiwana

Post autor: kuchcik08 »

Witam!

Bardzo proszę o rozwiązanie:

Policzyć wartość oczekiwaną E(x) mając dane F(x).

\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 ;& x \le -1\\ \frac{x}{2} ;&-1<x \le 0 \\ \frac{ x^{2}+1 }{2} ;& 0<x \le 1 \\ 1 ;& x>1 \end{cases}}\)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 15:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

wartość oczekiwana

Post autor: Lider Artur »

Jest pewne twierdzenie (stwierdzenie), które umożliwia nam liczenie wartości oczekiwanej mając do dyspozycji wiedzę o dystrybuancie rozkładu zmiennej losowej.
Znasz je?
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

wartość oczekiwana

Post autor: kuchcik08 »

tzn. słyszałem, że najpierw tzreba obliczyć f(x) i pozniej E(x) ze wzoru \(\displaystyle{ Ex= \int_{}^{} xf(x)dx}\) ale nie wiem czy to tak i nie wiem jak to zapisać.
ODPOWIEDZ