niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

niezależność zdarzeń

Post autor: withdrawn »

Dowieść, że jeżeli zdarzenia \(\displaystyle{ A,B,C}\) są niezależne oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C) = 1}\), to \(\displaystyle{ P(A) = 1}\) lub \(\displaystyle{ P(B) = 1}\) lub \(\displaystyle{ P(C)=1}\).

\(\displaystyle{ P(A\cup B\cup C) =P(A)+P(B)+P(C)-P(A \cap B)-P(A \cap C)-P(B \cap C)+P( A \cap B \cap C)}\)
\(\displaystyle{ 1=P(A)+P(B)+P(C)-P(A)\cdot P(B)-P(A) \cdot P(C)-P(B) \cdot P(C)+P(A) \cdot P(B) \cdot P(C)}\)
\(\displaystyle{ 1 = P(A) + P(B) + P(C)-P(A)[P(B)-P(C)] - P(B) \cdot P(C) + P(A) \cdot P(B) \cdot P(C)}\)

i nie wiem co dalej. domyślam się,że muszę dojść do czegoś w stylu:
\(\displaystyle{ 1 - P(A) = 0}\) czyli \(\displaystyle{ P(A) = 1}\) i tak samo z \(\displaystyle{ P(B)}\) i \(\displaystyle{ P(C)}\).

prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 14:54 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

niezależność zdarzeń

Post autor: Lorek »

W tym co napisałaś w drugiej linijce pogrupuj wyrazy z \(\displaystyle{ P(A)}\) z jednej strony, a pozostałe z drugiej.
ODPOWIEDZ