Witam!
Mam problem z obliczeniem następującego wyrażenia dot. zmiennych niezależnych:
\(\displaystyle{ \min_ \\t}\)\(\displaystyle{ E(X(1-2Y)-t) ^{2}}\)
Nie wiem czy może coś źle robię, ale oto mój algorytm:
1) Obliczam wyrażenie w nawiasie.
2) Z uzyskanych wartość grupuję na te z litera t
3) Wykorzystuje własność wartości oczekiwanej dla zmiennych niezależnych
4) Uzyskuję w ten sposób z wartości stojących obok t wzór kwadratowy.
5) Obliczam wartości t1 i t2
6) Wyznaczam \(\displaystyle{ t=min\{t1,t2\}}\)
Prośba o czyjeś rozwiązanie jeśli dało by radę. Lub ogólnie jakieś wyjaśnienie co robię źle.
wartośc minimalna i wartośc oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wartośc minimalna i wartośc oczekiwana
Algorytm jest dobry.Wykorzystam go w ogólnej sytuacji
Mamy zmienną losową X n-wymiarową
Chcę policzyć minimum \(\displaystyle{ E(X-t)^{2}}\)
W tym celu robię 1,2)likwiduję nawias i grupuję wyrażenia
\(\displaystyle{ E(X^{2}-2EXt+t^{2})}\)
Następnie 3) liniowość wartości oczekiwanej i wartość oczekiwana ze stałej
\(\displaystyle{ EX^{2}-2tEX+t^{2}}\)
4,5)wyznaczam minimum tej funkcji kwadratowej,czyli nie miejsca zerowe!!!!
min=\(\displaystyle{ f(\frac{-b}{2a}}\)ono istnieje,bo współczynnik przy \(\displaystyle{ t^{2}}\)jest dodatni
min=f(EX)=\(\displaystyle{ EX^{2}-(EX)^{2}=D^{2}X}\),czyli musisz policzyć wariancję t zmiennej przed minusem...
Mamy zmienną losową X n-wymiarową
Chcę policzyć minimum \(\displaystyle{ E(X-t)^{2}}\)
W tym celu robię 1,2)likwiduję nawias i grupuję wyrażenia
\(\displaystyle{ E(X^{2}-2EXt+t^{2})}\)
Następnie 3) liniowość wartości oczekiwanej i wartość oczekiwana ze stałej
\(\displaystyle{ EX^{2}-2tEX+t^{2}}\)
4,5)wyznaczam minimum tej funkcji kwadratowej,czyli nie miejsca zerowe!!!!
min=\(\displaystyle{ f(\frac{-b}{2a}}\)ono istnieje,bo współczynnik przy \(\displaystyle{ t^{2}}\)jest dodatni
min=f(EX)=\(\displaystyle{ EX^{2}-(EX)^{2}=D^{2}X}\),czyli musisz policzyć wariancję t zmiennej przed minusem...
wartośc minimalna i wartośc oczekiwana
dzięki za odpowiedz kartezjusz
jednak trochę się za bardzo gubię jesli w tym zadaniu chodzi o 2 zmienne:
uzyskuję takie coś:
\(\displaystyle{ E(X^{2})+4E(X^{2}Y^{2})-2E(X^{2}Y)+E(t^{2})+4E(XYt)-2E(Xt)}\)
Czy wynikiem nie powinna być w tym wypadku kowariancja?
Gdyż mi wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ t= \frac{4E(XY)-2E(x)}{2}=2E(XY)-E( X )}\) a raczej temu wyrażeniu brakuje do kowariacji E(Y)
Czy gdzieś popełniam błąd?
jednak trochę się za bardzo gubię jesli w tym zadaniu chodzi o 2 zmienne:
uzyskuję takie coś:
\(\displaystyle{ E(X^{2})+4E(X^{2}Y^{2})-2E(X^{2}Y)+E(t^{2})+4E(XYt)-2E(Xt)}\)
Czy wynikiem nie powinna być w tym wypadku kowariancja?
Gdyż mi wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ t= \frac{4E(XY)-2E(x)}{2}=2E(XY)-E( X )}\) a raczej temu wyrażeniu brakuje do kowariacji E(Y)
Czy gdzieś popełniam błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
wartośc minimalna i wartośc oczekiwana
Przelicz jeszcze raz współczynnik przy \(\displaystyle{ E(X^{2}Y)}\)uzyskuję takie coś:
\(\displaystyle{ E(X^{2})+4E(X^{2}Y^{2})-2E(X^{2}Y)+E(t^{2})+4E(XYt)-2E(Xt)}\)
wartośc minimalna i wartośc oczekiwana
Rzeczywiście powinno być \(\displaystyle{ E(X^{2})+4E(X^{2}Y^{2})-4E(X^{2}Y)+E(t^{2})+4E(XYt)-2E(Xt)}\)Lider Artur pisze:Przelicz jeszcze raz współczynnik przy \(\displaystyle{ E(X^{2}Y)}\)uzyskuję takie coś:
\(\displaystyle{ E(X^{2})+4E(X^{2}Y^{2})-2E(X^{2}Y)+E(t^{2})+4E(XYt)-2E(Xt)}\)
ale to chyba nie ma decydującego wpływu na wynik a chodzi mi właśnie o niego. Czy wynik podany przeze mnie jest poprawny, jeśli nie to jaki powinien być?