Prawdopodobieństwo karty brydż
Prawdopodobieństwo karty brydż
Witam, rozwiązuje pewne zadania i nie jestem pewien czy dobrze kombinuję. Mógłby ktoś sprawdzić?
Oblicz p, że w brydżu każdy dostanie po jednym asie.
\(\displaystyle{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1}}\)
Nie wiem czy to trzeba podzielić jeszcze przez coś by wyszło prawdopodobieństwo? \(\displaystyle{ {52 \choose 52}}\) <- tylko to bez sensu bo i tak wychodzi z tego 1.
Wyjaśniam z skąd wziąłem dane liczby:
W brydżu każdy dostaje po 13 kart, z tego wynika że jest 4 graczy (każdego oddzieliłem znakiem mnożenia).
Najpierw gracz A dostaje 12 kart + 1 z 4 asów, następnie gracz B z pozostałej puli 36 kart dostaje 12 + kolejnego asa z 3 pozostałych ... aż zejdą wszystkie karty u gracza D.
Oblicz p, że w brydżu każdy dostanie po jednym asie.
\(\displaystyle{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1}}\)
Nie wiem czy to trzeba podzielić jeszcze przez coś by wyszło prawdopodobieństwo? \(\displaystyle{ {52 \choose 52}}\) <- tylko to bez sensu bo i tak wychodzi z tego 1.
Wyjaśniam z skąd wziąłem dane liczby:
W brydżu każdy dostaje po 13 kart, z tego wynika że jest 4 graczy (każdego oddzieliłem znakiem mnożenia).
Najpierw gracz A dostaje 12 kart + 1 z 4 asów, następnie gracz B z pozostałej puli 36 kart dostaje 12 + kolejnego asa z 3 pozostałych ... aż zejdą wszystkie karty u gracza D.
Prawdopodobieństwo karty brydż
Właśnie się nie doliczyłem, gdzieś robię błąd w rozumowaniu i nie wiem gdzie
Prawdopodobieństwo karty brydż
Moc omegi to jest jeden Twoim zdaniem? Czyli na 1 sposób można rozdać karty w brydżu? To musi być strasznie nudna gra....
Prawdopodobieństwo karty brydż
Więc może o to chodzi : Omega = \(\displaystyle{ {52 \choose 13}}\)
Ponieważ każdy dostaje po 13 kart z 52.
\(\displaystyle{ \frac{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1} }{ {52 \choose 13} }}\)
Ponieważ każdy dostaje po 13 kart z 52.
\(\displaystyle{ \frac{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1} }{ {52 \choose 13} }}\)
Prawdopodobieństwo karty brydż
Dla jednej osoby by to było ok. Czyli policzyłeś na ile sposobów jedna osoba może dostać swoje karty
Prawdopodobieństwo karty brydż
\(\displaystyle{ \frac{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1} }{ 4 {52 \choose 13} }}\)
Omega =\(\displaystyle{ 4 {52 \choose 13}}\)
Pomnożona przez 4 ponieważ jest 4 graczy, zgadza się?
Omega =\(\displaystyle{ 4 {52 \choose 13}}\)
Pomnożona przez 4 ponieważ jest 4 graczy, zgadza się?
Prawdopodobieństwo karty brydż
No troszkę lipka. Pierwszy bierze 13 kart z 52. To jest ok. A drugi? Też 13 z tych samych 52?
Prawdopodobieństwo karty brydż
\(\displaystyle{ \frac{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1} }{ {52 \choose 13} {36 \choose 13} {24 \choose 13}{13 \choose 13}}}\)
Już sam nie wiem, to mi przyszło do głowy ?
Już sam nie wiem, to mi przyszło do głowy ?
Prawdopodobieństwo karty brydż
błąd z głupoty, przepisałem z górnego równania, a tam odejmowałem 12.
\(\displaystyle{ \frac{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1} }{ {52 \choose 13} {39 \choose 13} {26 \choose 13}{13 \choose 13}}}\)-- 11 sie 2011, o 20:55 --Ktoś mógłby sprawdzić czy powyższy zapis jest dobry?
\(\displaystyle{ \frac{ {48 \choose 12} {4 \choose 1} \cdot {36 \choose 12} {3 \choose 1} \cdot {24 \choose 12} {2 \choose 1} \cdot {12 \choose 12} {1 \choose 1} }{ {52 \choose 13} {39 \choose 13} {26 \choose 13}{13 \choose 13}}}\)-- 11 sie 2011, o 20:55 --Ktoś mógłby sprawdzić czy powyższy zapis jest dobry?