Niech \(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ Y}\) są niezależne i mają rozkłady normalne \(\displaystyle{ N(0,1)}\).
Czy \(\displaystyle{ X+Y}\) ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(0,2)}\)?
Jak, znając kwantyle rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\), obliczyć kwantyle rozkładu \(\displaystyle{ N(0,2)}\)?
Pozdrawiam,
Paweł
Suma zmiennych losowych
Suma zmiennych losowych
A problem jest jaki?
Masz niezależność \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\), więc jak się wyznacza rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ X+Y}\). Dwa sposoby masz na to. Jakie?
Masz niezależność \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\), więc jak się wyznacza rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ X+Y}\). Dwa sposoby masz na to. Jakie?
Suma zmiennych losowych
Jeżeli \(\displaystyle{ X,Y}\) niezależne zmienne losowe i \(\displaystyle{ X\sim N(m_1 ,v_1 ) \wedge Y\sim N(m_2 , v_2 )}\) to \(\displaystyle{ X+Y\sim N(m_1 +m_2 ,\sqrt{v_1^2 +v_2^2})}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Suma zmiennych losowych
To jest ten drugi sposób, ale w tym przypadku lepiej skorzystać, z tego co napisała brzoskwinka1, jeśli chodzi o kwantyl, to poszukaj jaki rozkład ma z.l. \(\displaystyle{ aX}\).
Jeśli \(\displaystyle{ P(X \le b)=1/4}\), to \(\displaystyle{ P(aX \le ab)=1/4}\). Doprowadzasz to postaci, gdy \(\displaystyle{ aX}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\) i odczytujesz z tablic, Następnie obliczasz \(\displaystyle{ b}\).
Jeśli \(\displaystyle{ P(X \le b)=1/4}\), to \(\displaystyle{ P(aX \le ab)=1/4}\). Doprowadzasz to postaci, gdy \(\displaystyle{ aX}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\) i odczytujesz z tablic, Następnie obliczasz \(\displaystyle{ b}\).