Wykazanie zależności + wskazówka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

Niech \(\displaystyle{ A, B \in \Omega}\) Wykaż, że jeśli zdarzenia A i B są niezależne, to również zdarzenia A i B' są niezależne.

Wskazówka. Skorzystaj z tego, że dla dowolnych zdarzeń A i B zachodzi: \(\displaystyle{ P(A) = P(A \cap B) + P(A \cap B')}\)
-------
Najpierw zapisuję warunek, by zdarzenia były niezależne:
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B') = P(A \cap B')}\)
Teraz korzystam ze wskazówki
\(\displaystyle{ [P(A \cap B) + P(A \cap B')] \cdot P(B') = P(A \cap B')}\)
A dalej?
miodzio1988

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj z tego, że zdarzenia A i B są niezależne
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

\(\displaystyle{ P \left( A \cap B \right) = P \left( A \right) \cdot P \left( B \right) \\
\left[ P \left( A \cap B \right) + P \left( A \cap B' \right) \right] \cdot P \left( B' \right) = P \left( A \cap B' \right) \\
\left[ P \left( A \right) \cdot P \left( B \right) + P \left( A \cap B' \right) \right] \cdot P \left( B' \right) = P \left( A \cap B' \right)}\)


W ten sposób?
Ostatnio zmieniony 2 sie 2011, o 00:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: miodzio1988 »

No niech będzie. Teraz \(\displaystyle{ P(B')}\) wzorek na to masz. Zobaczymy co tam po wymnożeniu otrzymamy
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

Czy masz na myśli \(\displaystyle{ P(B') = 1 - P(B)?}\)
Admin: muszę stosować takie odstępy, zobacz, teraz w ogóle się nie wyświetla poprzednia wiadomość.
miodzio1988

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: miodzio1988 »

Tja. Wymnóż i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

\(\displaystyle{ \left[ P \left( A \right) \cdot P \left( B \right) + P \left( A \cap B' \right) \right] \cdot P \left( B' \right) = P \left( A \cap B' \right)

[P(A) \cdot P(B) + P(A \cap B') ] \cdot (1 - P(B)) = P(A \cap B')

P(A) \cdot P(B) + P(A \cap B') -P(A) \cdot P(B) -P(B) \cdot P(B) - P(B) \cdot P(A \cap B') = P(A \cap B')}\)


W ten sposób mam to wymnożyć? Bo coś tak nagle skomplikowanie się zrobiło.
miodzio1988

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: miodzio1988 »

No skracają się niektóre rzeczy. To takie rzeczy też mam Ci pisać? Żebyś skracał to co się powtarza? No bez jaj

Btw nie za dużo Ci tych składników wyszło?
Ostatnio zmieniony 2 sie 2011, o 00:36 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

miodzio1988 pisze:No skracają się niektóre rzeczy. To takie rzeczy też mam Ci pisać? Żebyś skracał to co się powtarza? No bez jaj
Nie nie, myślałem, że po prostu coś pokręciłem. No ale dobra, jedziemy dalej:
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B) + P(A \cap B') -P(A) \cdot P(B) -P(B) \cdot P(B) - P(B) \cdot P(A \cap B') = P(A \cap B')

P(A \cap B') -P(B) \cdot P(B) -P(B) \cdot P(A \cap B') = P(A \cap B')

-P(B) \cdot P(B) - P(B) \cdot P(A \cap B') = 0

- P(B) \cdot P(B) = P(B) \cdot P(A \cap B')

-P(B) = P(A \cap B')}\)


Dobrze?
miodzio1988

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: miodzio1988 »

Btw nie za dużo Ci tych składników wyszło?
dlaczego 5 składników masz??
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

O nie, wiedziałem, że gdzieś się walnę.
No to jadę jeszcze raz:
\(\displaystyle{ [P(A) \cdot P(B) + P(A \cap B') ] \cdot (1 - P(B)) = P(A \cap B')

P(A) \cdot P(B) + P(A \cap B') - P(A) \cdot P(B) \cdot P(B) - P(B) \cdot P(A \cap B') = P(A \cap B')}\)

Teraz chyba dobrze. Więc dalej kombinuje:
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B) - P(A) \cdot P(B) \cdot P(B) = P(A \cap B') - P(A \cap B') + P(B) \cdot P(A \cap B')}\)
Mogę w ten sposób przenieść?
miodzio1988

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: miodzio1988 »

Możesz
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

Ok, chyba zrobiłem. Sprawdź, jeżeli możesz, czy dobrze:
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B) - P(A) \cdot P(B) \cdot P(B) = P(A \cap B') - P(A \cap B') + P(B) \cdot P(A \cap B')

P(A) \cdot P(B) - P(A) \cdot P(B) \cdot P(B) = P(B) \cdot P(A \cap B')

P(A) - P(A) \cdot P(B) = P(A \cap B')

P(A)[1 - P(B)] = P(A \cap B')

P(A)[P(B) + P(B') - P(B)] = P(A \cap B')

P(A) \cdot P(B') = P(A \cap B')}\)
miodzio1988

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: miodzio1988 »

Wróciłeś przecież do punktu wyjścia...
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Wykazanie zależności + wskazówka

Post autor: conseil »

Hahaha faktycznie. Ale w ten sposób jest udowodnione czy nie? I co w takim razie zrobić?
ODPOWIEDZ