Losujemy liczbę \(\displaystyle{ k}\) ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,...,n\}}\), a następnie rzucamy \(\displaystyle{ k}\) razy monetą. Niech \(\displaystyle{ E_n}\) będzie wartością oczekiwaną liczby wyrzuconych orłów. Czy wtedy
a) \(\displaystyle{ E_{11}>3}\)
b) \(\displaystyle{ E_{8}>2}\)
c) \(\displaystyle{ E_{14}>4}\)
d) \(\displaystyle{ E_{3}>1}\)
wartosc ocz. liczby wyrzuconych orlow
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wartosc ocz. liczby wyrzuconych orlow
Niech \(\displaystyle{ Y}\) będzie zmienną losową oznaczającą wylosowaną liczbę z naszego zbioru. Ze schematu Bernouliego mamy:
\(\displaystyle{ \mathcal{E}(X|Y=k)=\frac{k}{2}\\
\mathcal{E}X=\frac{1}{n}\left(\frac{1}{2}+...+\frac{n}{2} \right)=\frac{n-1}{4}}\)
Ale gwarancji nie daję na to zadanie. Wychodzi na to, że tylko b) jest poprawna.
\(\displaystyle{ \mathcal{E}(X|Y=k)=\frac{k}{2}\\
\mathcal{E}X=\frac{1}{n}\left(\frac{1}{2}+...+\frac{n}{2} \right)=\frac{n-1}{4}}\)
Ale gwarancji nie daję na to zadanie. Wychodzi na to, że tylko b) jest poprawna.
wartosc ocz. liczby wyrzuconych orlow
Odpowiedź się zgadza Ale czy mógłbyś mi te równości bardziej rozpisać, bo zbytnio nie widzę, dlaczego tak jest.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wartosc ocz. liczby wyrzuconych orlow
Załóżmy, że wylosowaliśmy liczbę k. Teraz mamy do czynienia z rozkładem dwumianowym. Rzucamy k razy symetryczną monetą. Wartość oczekiwana w tej chwili wynosi: \(\displaystyle{ np=k\cdot\frac{1}{2}}\).
Więc dla wylosowanej liczby \(\displaystyle{ k=1,...,n}\) mamy odpowiednio:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2},\frac{2}{2},...,\frac{n}{2}}\). Prawdopodobieństwo, że wylosujemy liczbę k wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\). Liczymy teraz wartość oczekiwaną czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}\cdot\frac{1}{2}+\frac{1}{n}\cdot\frac{2}{2}\cdots+\frac{1}{n}\cdot\frac{n}{2}}\)
Reszta to wzór na sumę ciągu arytmetycznego.
Więc dla wylosowanej liczby \(\displaystyle{ k=1,...,n}\) mamy odpowiednio:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2},\frac{2}{2},...,\frac{n}{2}}\). Prawdopodobieństwo, że wylosujemy liczbę k wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\). Liczymy teraz wartość oczekiwaną czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}\cdot\frac{1}{2}+\frac{1}{n}\cdot\frac{2}{2}\cdots+\frac{1}{n}\cdot\frac{n}{2}}\)
Reszta to wzór na sumę ciągu arytmetycznego.
wartosc ocz. liczby wyrzuconych orlow
Dzięki ogromne za pomoc, ale znalazłam malutki błąd.
\(\displaystyle{ \mathcal{E}X=\frac{n+1}{4}}\)pyzol pisze: \(\displaystyle{ \mathcal{E}X=\frac{1}{n}\left(\frac{1}{2}+...+\frac{n}{2} \right)=\frac{n-1}{4}}\)