Rozkład zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pancerny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 lip 2011, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie

Rozkład zmiennych losowych

Post autor: pancerny »

Dziecko rzuca lotkami do chwili aż nie spudłuje. Ma 5 lotek, a prawdopodobieństwo trafienia w jednym rzucie wynosi 2/5 .Zmienna losowa X przyjmuje wartość równą liczbie wyrzuconych lotek.
1) Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej 2) wyznaczyć dystrybuantę rokładu zmiennej losowej X
Mores
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 lip 2011, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

Rozkład zmiennych losowych

Post autor: Mores »

\(\displaystyle{ P(X=k)= (\frac{2}{5}) ^{k-1} \cdot \frac{3}{5}}\) , gdzie k=1,...,5
Zmienna losowa X ma rozkład geometryczny dyskretny.

Dystrybuanta będzie funkcją schodkową o wzorze :

\(\displaystyle{ F(x)=P(X \le x)}\)

pozdro !
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozkład zmiennych losowych

Post autor: pyzol »

Małe sprostowanie, żeby rzucić pięć razy wystarczy, że 4 razy trafi, piąty rzut nie ma znaczenia, więc:
\(\displaystyle{ P(X=5)=\left(\frac{2}{5} \right)^4}\)
Mores
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 lip 2011, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

Rozkład zmiennych losowych

Post autor: Mores »

Racja pyzol moje niedopatrzenie. dzięki
pancerny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 lip 2011, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie

Rozkład zmiennych losowych

Post autor: pancerny »

Czyli dla \(\displaystyle{ x^{i}}\) równego 1,2...5. Jakie \(\displaystyle{ p^{i}}\) będzie przypadało? Chodziło mi o model tabeli.
ODPOWIEDZ