Witam proszę napisać jak można obliczyć ilość porażek z rzędu w próbie = 100. Chodzi mi o to, że losujemy jakieś liczby i jakie jest prawdopodobieństwo, że dana liczba wypadnie np. 10 razy z rzędu ?
proszę o odpowiedź.
Ilość porażek z rzędu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 7 lip 2011, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Ilość porażek z rzędu
Mógłbyś dokładniej napisać o co Ci chodzi. Stwórz model na jakim chcesz oprzeć swój tok myślenia, a ja Ci podpowiem jak to wyliczyć.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
Ilość porażek z rzędu
Chodzi o to że ?
szansa na niepowodzenie: \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\)
więc szansa na niepowodzenie 10 razy z rzędu: \(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{10}}}\)
Bo na takiej zasadzie działałoby orzeł i reszka:
rzucamy dziesięć razy monetą zakładając się za każdym razem, że wypadnie orzeł. Prawdopodobieństwo, że 10 razy przegramy (10 razy wypadnie reszka - będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{ 2^{10}}}\)
2. Czy chodzi raczej o taki problem:
Mamy 3 piłki czerwone, 3 zielone i 3 białe w kuferku. Losujemy 100 razy jedną piłeczkę i chcemy określić jakie jest prawdopodobieństwo na powtarzanie się danego zdarzenia x razy np. że wyciągnę piłeczkę czerwoną dokładnie 18 razy z rzędu.
szansa na niepowodzenie: \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\)
więc szansa na niepowodzenie 10 razy z rzędu: \(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{10}}}\)
Bo na takiej zasadzie działałoby orzeł i reszka:
rzucamy dziesięć razy monetą zakładając się za każdym razem, że wypadnie orzeł. Prawdopodobieństwo, że 10 razy przegramy (10 razy wypadnie reszka - będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{ 2^{10}}}\)
2. Czy chodzi raczej o taki problem:
Mamy 3 piłki czerwone, 3 zielone i 3 białe w kuferku. Losujemy 100 razy jedną piłeczkę i chcemy określić jakie jest prawdopodobieństwo na powtarzanie się danego zdarzenia x razy np. że wyciągnę piłeczkę czerwoną dokładnie 18 razy z rzędu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Ilość porażek z rzędu
Dokładniej. Zapytanie odnosi się do systemu transakcyjnego na rynku kapitałowym, który ma 60% trafności (tzn w tylko procentach dokonuje transakcji dla mnie korzystnych). Chciałbym wiedzieć jakie jest prawdopodobieństwo, że w 100 transakcjach może zdarzyć się np. 10 porażek (strat, niekorzystnych dla mnie transakcji) ?-- 21 lip 2011, o 21:22 --?? pomoże ktoś ?