Dopasuj zmienną losową do jej wartości oczekwianej. FAST.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
PsYcHoPaUzA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 lip 2011, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dopasuj zmienną losową do jej wartości oczekwianej. FAST.

Post autor: PsYcHoPaUzA »

Hej MAm problem z 3 krótkimi zadaniami (2 z 5 rozwiązałem sam):
Dopasuj zmienną losową do jej wartości oczekwianej:
Liczymy z tego co tu mamy zmienną i na jej podstawie obliczamy wartość oczekiwaną(tak mi się przynajmniej wydaje):

1. X - zmienna losowa o rozkładzie dwupunktowym z parametrami \(\displaystyle{ p=0,3 \ i \ n =15}\)

2. X - zmienna losowa o rozkładzie dwupunktowym z parametrami \(\displaystyle{ p = 3/5}\) i \(\displaystyle{ n =20}\)

3. X – zmienna losowa o wartościach 3 i 9 przyjmowanych odpowiednio z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lip 2011, o 16:45 przez PsYcHoPaUzA, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Dopasuj zmienną losową do jej wartości oczekwianej. FAST.

Post autor: miodzio1988 »

Liczymy z tego co tu mamy zmienną i
Zmienną chcesz liczyć?? Nieźle...

Z definicji proszę od razu skorzystać wartości oczekiwanej. Dwa pierwsze: rozkład masz podany-- 16 lipca 2011, 16:44 --

na pewno nie chodzi o rozkład dwumianowy?
PsYcHoPaUzA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 lip 2011, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dopasuj zmienną losową do jej wartości oczekwianej. FAST.

Post autor: PsYcHoPaUzA »

No właśnie ma być dwupunktowy... A z def korzystać? Ale wzór: \(\displaystyle{ x_1 \cdot p + x_2 \cdot (1-p)}\) I za bardzo nie nie wiem co jest czym? Mógłby ktoś naprowadzić? Możliwe, że już po prostu za długo nad tym siedzę i cos łatwego mi umyka -.-"
miodzio1988

Dopasuj zmienną losową do jej wartości oczekwianej. FAST.

Post autor: miodzio1988 »

No to niby czym jest to \(\displaystyle{ n}\) ?
ODPOWIEDZ