Prawdopodobieństwo, dystrybuanta...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
claudcore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2010, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Prawdopodobieństwo, dystrybuanta...

Post autor: claudcore »

Mam zadanie, w którym muszę obliczyć:

\(\displaystyle{ P\left\{ \frac{1}{2} \le x \le 2 \right\}}\)

z

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 1-cosx \rightarrow 0 \le x < \frac{ \pi }{2} \\ 1 \rightarrow x \ge \frac{ \pi }{2} \end{cases}}\)

Ogólnie wiem jak robić takie zadanie ale mam pytanie ... \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) należy do przedziału z funkcji pierwszej a 2 należy do przedziału z funkcji drugiej...

Do tej pory robiłam tylko przykłady gdzie obie liczby należały do tego samego przedziału i nie mam pojęcia co w takim przypadku zrobić.. ?
miodzio1988

Prawdopodobieństwo, dystrybuanta...

Post autor: miodzio1988 »

Możesz podzielić sobie ten przedział na dwa zbiory
claudcore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2010, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Prawdopodobieństwo, dystrybuanta...

Post autor: claudcore »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam... tzn obliczyć dwa prawdopodobieństwa, a później pomnożyć jedno razy drugie?
miodzio1988

Prawdopodobieństwo, dystrybuanta...

Post autor: miodzio1988 »

Dlaczego pomnożyc?
claudcore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2010, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Prawdopodobieństwo, dystrybuanta...

Post autor: claudcore »

miodzio1988 pisze:Dlaczego pomnożyc?
hm no tak mi sie wydawało (skojarzyłam z drzewkiem gdzie sie wymnaża pojedyncze prawdopodobieństwa).. bo w rezultacie ma wyjść przecież jeden wynik :>
miodzio1988

Prawdopodobieństwo, dystrybuanta...

Post autor: miodzio1988 »

Dodać jak już co, wszak będziesz miała sumę zbiorów
ODPOWIEDZ