Załóżmy, że na mecz piłki nożnej w prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac 12}\) wygrywają gospodarze, \(\displaystyle{ \frac 16}\) - goście, \(\displaystyle{ \frac 13}\) - jest remis. Oblicz prawdopodobieństwo, że w trzynastu meczach:
a)Będzie siedem zwycięstw gospodarzy i trzy gości
b)Nie będzie ani jednego remisu
a) \(\displaystyle{ {13\choose 7} \cdot {13-7\choose 3} \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^7 \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^3 \cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^3}\)
dobrze ?
b) nie wiem jak ...
mecz piłk nożnej
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
mecz piłk nożnej
Ostatnio zmieniony 5 lip 2011, o 19:07 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot .
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot .
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
mecz piłk nożnej
a) raczej tak, a jeśli chodzi o b)
to za sukces uznajesz, że nie będzie remisu prawdopodobieństwo sukcesu w jednej próbie wynosi
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
to ile będzie wynosić p-stwo sukcesu we wszystkich próbach?
to za sukces uznajesz, że nie będzie remisu prawdopodobieństwo sukcesu w jednej próbie wynosi
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
to ile będzie wynosić p-stwo sukcesu we wszystkich próbach?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
mecz piłk nożnej
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \right) ^{13}}\)
czyli
b)\(\displaystyle{ 1- \frac{2}{3} \right) ^{13}}\)
dobrze ??
czyli
b)\(\displaystyle{ 1- \frac{2}{3} \right) ^{13}}\)
dobrze ??