Z talii pięćdziesięciu dwu kart
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
Z talii pięćdziesięciu dwu kart
Z talii pięćdziesięciu dwu kart losujemy jedną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na otrzymaniu asa, a B zdarzenie polegające na otrzymaniu kiera. Czy zdarzenie A i B są zależne ?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
Z talii pięćdziesięciu dwu kart
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{13}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)-zdarzenia niezależne
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{1}{52}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 1}=52}\)
A-zdarzenie polega na otrzymaniu asa
B-zdarzenie polega na otrzymaniu kiera
?? dobrze ?
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)-zdarzenia niezależne
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{1}{52}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 1}=52}\)
A-zdarzenie polega na otrzymaniu asa
B-zdarzenie polega na otrzymaniu kiera
?? dobrze ?
Ostatnio zmieniony 5 lip 2011, o 20:23 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy
Z talii pięćdziesięciu dwu kart
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{13}{52}}\)?
Ostatnio zmieniony 5 lip 2011, o 20:23 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Z talii pięćdziesięciu dwu kart
Dobrze. To teraz tylko podstaw wyniki do równości \(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)\cdot P(B)}\) i zobacz czy się zgadza.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 11 razy