zmienna losowa x ma gęstość... wyznaczyć gęstość

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
itappp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 maja 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

zmienna losowa x ma gęstość... wyznaczyć gęstość

Post autor: itappp »

Zmienna losowa X ma gęstość f(x) = \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{4} dla x <1,3> \\ 0 poza\end{cases}}\)

Wyznaczyć gęstość i dystrybuante zmiennej losowej Y =\(\displaystyle{ X^{2}}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P[0 \le Y \le 3]}\). Podać interpretację tego prawdopodobieństwa na wykresach funkcji gęstości i dystrybuanty zmiennej losowej Y.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

zmienna losowa x ma gęstość... wyznaczyć gęstość

Post autor: Lider Artur »

Wyznacz na początku dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y}\), a potem różniczkując otrzymasz jej gęstość.

Poza tym funkcja, którą podałeś nie jest gęstością.
ODPOWIEDZ