W torebce znajdują się cukierki, z których \(\displaystyle{ 20\%}\) stanowią cukierki czekoladowe. Wśród cukierków czekoladowych co drugi ma nadzienie. Wśród wszystkich cukierków co drugi ani nie jest czekoladowy, ani nadziewany. Losujemy jeden cukierek. Oblicz prawdopodobieństwo, że trafi nam się cukierek:
a) nadziewany
b) który nie jest czekoladowy
c) nadziewany ale nie jest czekoladowy
d) czekoladowy ale bez nadzienia
Cukierki- prawdopodobieństwo trafienia
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 sty 2007, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
Cukierki- prawdopodobieństwo trafienia
Ostatnio zmieniony 29 lis 2009, o 11:57 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Poprawa wiadomości.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Poprawa wiadomości.
Cukierki- prawdopodobieństwo trafienia
Witam,
czy ktoś mógłby pomóc w obliczeni tego zadania?
Męcze się i nie mogę do niczego dojść...
Pozdrwiam
czy ktoś mógłby pomóc w obliczeni tego zadania?
Męcze się i nie mogę do niczego dojść...
Pozdrwiam
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko Biała
Cukierki- prawdopodobieństwo trafienia
mamy 4 grupy cukierkow
czekoladowe nadziewane
czekoladowe nienadziewane
nieczekoladowe nadziewane
nieczekoladowe nienadziewane
W torebce znajdują się cukierki, z których 20\% stanowią cukierki czekoladowe. Wśród cukierków czekoladowych co drugi ma nadzienie.
czyli 10% to czekoladowe nadziewane
oraz 10% to czekoladowe nienadziewane
Wśród wszystkich cukierków co drugi ani nie jest czekoladowy, ani nadziewany.
czyli 50% to nieczekoladowe, nienadziewane
pozostaje jedna grupa i 30% cukierkow
czyli 30% to nieczekoladowe, nadziewane
a) nadziewany = 10% + 30%
b) który nie jest czekoladowy = 50% + 30%
c) nadziewany ale nie jest czekoladowy = 30%
d) czekoladowy ale bez nadzienia = 10%
czekoladowe nadziewane
czekoladowe nienadziewane
nieczekoladowe nadziewane
nieczekoladowe nienadziewane
W torebce znajdują się cukierki, z których 20\% stanowią cukierki czekoladowe. Wśród cukierków czekoladowych co drugi ma nadzienie.
czyli 10% to czekoladowe nadziewane
oraz 10% to czekoladowe nienadziewane
Wśród wszystkich cukierków co drugi ani nie jest czekoladowy, ani nadziewany.
czyli 50% to nieczekoladowe, nienadziewane
pozostaje jedna grupa i 30% cukierkow
czyli 30% to nieczekoladowe, nadziewane
a) nadziewany = 10% + 30%
b) który nie jest czekoladowy = 50% + 30%
c) nadziewany ale nie jest czekoladowy = 30%
d) czekoladowy ale bez nadzienia = 10%