Rzut kostkami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MarlenQs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: CB

Rzut kostkami.

Post autor: MarlenQs »

Rzucona dwiema kostkami. Niech liczba oczek pierwszej z nich oznacza X a drugiej Y.
Oblicz roznice:
$Var(X-Y)-Var(|X-Y|)$
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rzut kostkami.

Post autor: pyzol »

Bez znalezienia rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ |X-Y|}\) raczej się nie obejdzie.
\(\displaystyle{ P(Z=0)=P(X=Y)=\frac{1}{6}...}\)
Rozpisz zdarzenia i licz.
ODPOWIEDZ