Niech \(\displaystyle{ X \sim U(0,1)$ i Y $\sim Exp(1)}\) ciagle zmienne losowe.
Policz prawdobodonosci:
\(\displaystyle{ P(1 \le 2X \le 3), P(Y^2>4), P( \frac{1}{4Y-1} <3)}\)
rozklad zmienych losowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
rozklad zmienych losowych.
Porozpisuj to tak, byś miał warunki na \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
rozklad zmienych losowych.
\(\displaystyle{ P(1 \le 2X \le 3)=P( \frac{1}{2} \le X \le \frac{3}{2})=F_{X}(\frac{3}{2})-F_{X}^{-}(\frac{1}{2})}\),
gdzie \(\displaystyle{ F_{X}}\) jest dystrybuantą zmiennej losowej X
lub
\(\displaystyle{ P( \frac{1}{2} \le X \le \frac{3}{2})= \int_{\frac{1}{2}}^{\frac{3}{2}}f(x)dx=\int_{\frac{1}{2}}^{1}}f(x)dx=\frac{1}{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ F_{X}}\) jest dystrybuantą zmiennej losowej X
lub
\(\displaystyle{ P( \frac{1}{2} \le X \le \frac{3}{2})= \int_{\frac{1}{2}}^{\frac{3}{2}}f(x)dx=\int_{\frac{1}{2}}^{1}}f(x)dx=\frac{1}{2}}\)