Marcin kupil herbate i paluszki w barze w pociagu i niesie je do stolika. prawdopodobienstwo ze wyleje herbate wynosi 1/5, ze rozsypie paluszki 1/10 a prawdopodobienstwo ze zarowno wyleje herbate jak i rozsypie paluszki wynosi 1/20 Oblicz prawdopodobienstwo ze Marcin
a) wyleje harbate lub rozsypie paluszki
b) nie wyleje herbaty ani nuie rozsypie paluszkow
c) wyleje herbate ale nie rozsypie paluszkow
d) rozsypie paluszki ale nie wyleje herbaty
Marcin z herbata
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 sty 2007, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Marcin z herbata
a) Korzystając ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}+\frac{1}{10}-\frac{1}{20}}\)
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 19:08 ]
b) jest chyba zdarzeniem przeciwnym do a, czyli od jednego odejmujemy to, co wyszło w a)
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 19:15 ]
c) tego nie jestem pewna, ale chyba:
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}-\frac{1}{20}}\)
I d) analogicznie, ale tych dwóch podpunktów nie jestem pewna.
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}+\frac{1}{10}-\frac{1}{20}}\)
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 19:08 ]
b) jest chyba zdarzeniem przeciwnym do a, czyli od jednego odejmujemy to, co wyszło w a)
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 19:15 ]
c) tego nie jestem pewna, ale chyba:
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}-\frac{1}{20}}\)
I d) analogicznie, ale tych dwóch podpunktów nie jestem pewna.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 sty 2007, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy