Przy rzucie specjalnie spreparowaną kostką do gry, szóstka wypada z prawdp. p , a liczby 1,2,3,4,5 wypadają z jednakowymi prawdopodobieństwami. Niech E(p) będzie wartośćią oczekwianą liczby wyrzuoconych oczek w pojedynczym rzucie. Czy wtedy:
a) E(0.3) \(\displaystyle{ \le}\) 3,879
b) E(0.1)\(\displaystyle{ \le}\) 3,25
c) E(0.4)\(\displaystyle{ \le}\) 4,25
d)E(0.2)\(\displaystyle{ \le}\) 3,6
Nie wiem czy dobrze myślę, np do podpunktu a) p=0,3 więc prawodpobieństwo wyrzucenia jednej z liczb 1 2 3 4 5 wynosi 0,7 podzielone przez 5 więc wartość oczekiwana to 6*0.3+15*\(\displaystyle{ \frac{7}{50}}\).
Wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią... Proszę o pomoc
Wartość oczekiwana E(p)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Wartość oczekiwana E(p)
Ogólnie wartość oczekiwana będzie:
\(\displaystyle{ E(p)= \frac{1-p}{5}(1+2+3+4+5)+6\cdot p=3(1-p)+6p=3+3p}\)
Jak dla mnie to wygląda, że pasuje odpowiedź c i d. Czy to jest jakiś test wielokrotnego wyboru czy co?
\(\displaystyle{ E(p)= \frac{1-p}{5}(1+2+3+4+5)+6\cdot p=3(1-p)+6p=3+3p}\)
Jak dla mnie to wygląda, że pasuje odpowiedź c i d. Czy to jest jakiś test wielokrotnego wyboru czy co?
Wartość oczekiwana E(p)
Dobrze mówisz:p nie umiem mnożyć ułamków i tak to póżniej jest hehe:p tak to jest test wielokrotnego wyboru