dwa zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
candl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 cze 2011, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWW

dwa zadania

Post autor: candl »

Pierwsze:
zbior: {1,4,5,6,7}
losujemy 2 liczby bez zwracania, tworzac liczbe dwucyfrowa

| Q | = 20 (Obliczylem wariacje bez powtorzen 2 elementow ze zbioru 5 elementowego)

a) oblicz P(A), gdzie A - suma cyfr tej liczby > 10
| A | = 10 (Po prostu wypisalem i policzylem te mozliwosci, gdzie wartosc > 10)
P(A) = 1/2

b) oblicz P(B) gdzie B - czesc dziesietna tej liczby jest parzysta
| B | = 8 (Znowu wypisalem, policzylem)
P(B) = 2/5

c) oblicz P(A u B)
Ok, tutaj nie wiem co zrobic, jak mam to rozumiec?
Czy jest to po prostu P(A) + P(B) czy moze cos innego?

Drugie:
100 elementow A, 200 elementow B, 200 elementow C - trzymane w worku
wadliwe: 5% A, 3% B, 2% C
Wybieramy losowo jeden element

| Q | = 500

a) Jaka jest szansa wylosowania elementu A
| A | = 100
P(A) = 1/5

b) Jaka szansa wybrania niewadliwego elementu B?
| B | = 200-(200*3)/100
P(B) = 97/250

c) Szansa wylosowania wadliwego elementu
| W | = ( 100 * 5 / 100 ) + ( 200 * 3 / 100 ) + ( 200 * 2 / 100)
P(W) = 3/100

d) Jaka szansa, ze wylosowany wadliwy element bedzie C?
| WC | = 200 * 2 / 100
P(WC) = 1/125

e) Przedstaw zadanie w formie drzewka
Ok, tutaj nie bardzo wiem jak mam to narysowac?



Dzieki z gory, jezeli do tej pory byly jakies bledy prosze dac znac
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

dwa zadania

Post autor: silvaran »

c) \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
ODPOWIEDZ