Rozkład zmiennej Y

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
darkmiki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 2 lis 2010, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Rozkład zmiennej Y

Post autor: darkmiki »

Rozkład zmiennej X jest następujący:
\(\displaystyle{ P _{X} = 0,2 _{\delta _{-2}} + 0,3 _{\delta _{2}} + 0,5fl}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{ \sqrt{2\pi} }e^{- \frac{x ^{2}}{2} }}\).

Należy znaleźć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej \(\displaystyle{ Y = \begin{cases} 0, |X|<1 \\ X-1,
|X| \ge 1\end{cases}}\)
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Rozkład zmiennej Y

Post autor: Lider Artur »

wyraź dystrybuantę Y jako funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
ODPOWIEDZ