Zadanie z egzaminu z prawdopodobieństwo - zadanie jak to określiła prowadząca na pomysł ;]
Dziecko wyciągnęło 15 fotografii - każde przecięło na 2 części - po czym 25 z nich wyrzuciło.
Obliczyć prawdopodobieństwo ze:
a) z pozostałych części da się odzyskać przynajmniej jedno zdjęcie
b) z pozostałych części złożymy dokładnie jedno zdjęcie
P.S: (Swoją drogą to dziecko chyba jakieś psychiczne było albo co )
ad a)
Wydaję mi się że korzystamy z \(\displaystyle{ A'}\)- czyli że nie da się odzyskać niczego
wtedy \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
Mamy wtedy \(\displaystyle{ \overline{\overline A'} = {15 \choose 5} \cdot 2^{5}}\) Nie wiem czy rozumiecie idee Wybieram 5 par i z kazdej odrzucam po jednej czesci - w ten sposob otrzymam napewno 5 roznych czesci?
\(\displaystyle{ \overline{\overline \Omega} = {30 \choose 5}}\)
no standardowo \(\displaystyle{ P(A) = 1 - \frac{\overline{\overline A'}}{\overline{\overline \Omega}}}\)
A podpunkt b ? Ma ktoś pomysł ??
Prawdopodobieństwo złożenia pociętych zdjęć.
Prawdopodobieństwo złożenia pociętych zdjęć.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 13:32 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Temat umieszczony w złym dziale. Znak mnożenia to \cdot
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Temat umieszczony w złym dziale. Znak mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Prawdopodobieństwo złożenia pociętych zdjęć.
Podpunkt a) ok.
W podpunkcie b) podobnie:
\(\displaystyle{ |B|={15 \choose 1}\cdot {14 \choose 3} \cdot 2^3}\)
Zastanów się co tu jest czym czego .
Q.
W podpunkcie b) podobnie:
\(\displaystyle{ |B|={15 \choose 1}\cdot {14 \choose 3} \cdot 2^3}\)
Zastanów się co tu jest czym czego .
Q.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 19:22 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Prawdopodobieństwo złożenia pociętych zdjęć.
no jasne Jedna para + analogia do pierwszego dzięki
....
Swoja droga Pozdrowienia Panie Michale kiedys robilem z toba algebre i cos tam z analizy U ciebie na Azorach
....
Swoja droga Pozdrowienia Panie Michale kiedys robilem z toba algebre i cos tam z analizy U ciebie na Azorach
Prawdopodobieństwo złożenia pociętych zdjęć.
Czy tam nie powinno czasem być \(\displaystyle{ |B|={15 \choose 1}\cdot {14 \choose 3} \cdot 2^3}\)?Podpunkt a) ok.
W podpunkcie b) podobnie:
\(\displaystyle{ |B|={15 \choose 1}\cdot {13 \choose 3} \cdot 2^3}\)
Zastanów się co tu jest czym czego .
Q.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Prawdopodobieństwo złożenia pociętych zdjęć.
To raczej wina rodziców, że nożyczek nie schowali przed dzieckiem.P.S: (Swoją drogą to dziecko chyba jakieś psychiczne było albo co )