Przedział ufności 95%

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotr580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 maja 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z domu
Podziękował: 3 razy

Przedział ufności 95%

Post autor: piotr580 »

Dwutlenku siarki i tlenków azotu są produktami ubocznymi zużycie paliwa. Są to substancje, które mogą przemieszczać się na duże odległości i stają się kwaśne przed osiedleniem się w postaci "kwaśnych deszczy". Poniższe dane uzyskano dla stężenia dwutlenku siarki (w mikrogramach nam3) w lesie Bawarii rzekomo zniszczony przez kwaśne deszcze.
52,7 43,9 41,7 71,5 47,6 55, 1
62,2 56,5 33,4 61,8 54,3 50, 0
45,3 63,4 53,9 65,5 66,6 70, 0
52,4 38,6 46,1 44,4 60,7 56, 4
Zakładając, że stężenie dwutlenku siarki jest normalna zmienna, zbudować przedział ufności 95% dla średniego stężenia. Jeżeli średnio stężenie tego związku w nieuszkodzonych obszarach tego samego kraju wynosi 20ug/m3, co można powiedzieć o wynikach?


\(\displaystyle{ n=23}\)

\(\displaystyle{ q=10,28591}\) - odchylenie standardowe

\(\displaystyle{ Xśr=20}\)

\(\displaystyle{ z=1,96}\)- po małych obliczeniach

rozwiązanie:

\(\displaystyle{ 20-1,96 \frac{10,2891}{ \sqrt{23} }<u<20+1,96 \frac{10,2891}{ \sqrt{23} }}\)

\(\displaystyle{ 15,796<u<24,2037}\)

Czy dobrze rozwiązuję zadanie?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Przedział ufności 95%

Post autor: pyzol »

Masz zrobić przedział ufności dla parametru \(\displaystyle{ \mu}\) podanej próby. Nie podstawiasz, \(\displaystyle{ X_r}\) tylko \(\displaystyle{ \overline{X}}\).
ODPOWIEDZ