Oczekiwana dlugosc zycia pewnej osoby X jest zmienna losowa. Znany jest fakt, ze:
\(\displaystyle{ P(X \ge t)= 1- ( \frac{7}{100} )^3, 0<t<100}\)
a) Znajdz oczekiwana dlugosc zycia.
b) Policz: \(\displaystyle{ E(X|X \ge 10)}\)
dla a):
\(\displaystyle{ EX= \int_{0}^{100} (1-( \frac{7}{100} )^3)dt=[t - \frac{1}{4} ( \frac{t}{100})^4*100 ]=75}\)
ale nie wiem jak policzyc b)
Oczekiwana dalsza dlugosc zycia.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy