Wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Wartość oczekiwana
Wskazóka:
Zauważ, że \(\displaystyle{ E(X-a)^2=a^2-2a\cdot EX+E(X^2)}\) i potraktuj to wyrażenie jak funkcję kwadratową ze względu na \(\displaystyle{ a}\)
Zauważ, że \(\displaystyle{ E(X-a)^2=a^2-2a\cdot EX+E(X^2)}\) i potraktuj to wyrażenie jak funkcję kwadratową ze względu na \(\displaystyle{ a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Wartość oczekiwana
Wtedy:
\(\displaystyle{ \Delta =4(\mathbb{E}X)^2-4\mathbb{E}(X^2)=-4 Var (X) \le 0}\)
Czyli wniosek z tego, że należy znaleźć wierzchołek paraboli i tam będzie inf, tak?
\(\displaystyle{ \Delta =4(\mathbb{E}X)^2-4\mathbb{E}(X^2)=-4 Var (X) \le 0}\)
Czyli wniosek z tego, że należy znaleźć wierzchołek paraboli i tam będzie inf, tak?